Frezijos

Frezijos (lot. Freesia) – daugiametės, svogūninės gėlės, priklausančios vilkdalgių šeimai. Jos kilusios iš Pietų Afrikos regiono, kur šiuo metu priskaičiuojama daugiau nei 14 frezijų rūšių. Frezijos nėra didelės – jos išauga iki 20–70 centimetrų, tačiau išsiskiria nuostabiu kvapu, primenančiu pakalnutes. Frezijos būna įvairių spalvų: baltos, geltonos, violetinės, rožinės ir raudonos. Pastarosios skleidžia itin stiprų aromatą ir yra labiausiai mėgstamos.
Frezijos dauginamos svogūnėliais arba sėklomis. Svogūnėlius reikėtų auginti smėlingos ir velėninės žemės mišinyje. Juos tinka susodinti į vazoną po 10–12 vienetų 2–4 cm gylyje. Svogūnėliai sodinami pavasario viduryje. Jei frezijos veisiamos sėklomis, jos sėjamos kovo–gegužės mėnesiais į smėlingą arba durpių žemę. Dažniausiai sudygsta per 15 dienų. Apie rugpjūčio vidurį frezijos persodinamos į vazonus.

Rudenį, orui atvėsus, patartina frezijas laikyti 5–8 °C temperatūroje. Pasirodžius žiedų pumpurams, temperatūra turėtų padidėti iki 10–15 °C. Dažniausiai frezijos žydi net iki 20 dienų. Tačiau jei norite, kad šios nuostabaus grožio gėlės puoštų namus nuolat, sėkite jas kas 2–4 mėnesius. Frezijos dauginasi itin lengvai, todėl jas sėti ar sodinti jų svogūnėlius galima ištisus metus. Vienintelė sąlyga ta, kad gėlei reikalingas didelis šviesos kiekis.

Kaip ir kitas svogūnines gėles, žiemą frezijas patartina iškasti. Nors jos ištveria net -15 °C šaltį, tikrųjų lietuviškų žiemos speigų gali neatlaikyti. Iškastus svogūnėlius patartina gerai nusausinti ir laikyti vietoje, kurios nepasiekia drėgmė.