Šią savaitę sėjame ridikėlius, taip pat: pomidorus laukui, kopūstus, bazilikus, mairūnus, rozmarinus, špinatus, salotas.
Ridikėliai yra vieni iš seniausių ir sveikiausių daržovių – juose gausu organizmui būtinų medžiagų: vitamino C, E, mineralų kalio, kalcio, geležies, jodo, natrio, chloro. Yra daug ridikėlių veislių – jie skiriasi šakniavaisių forma, spalva, skoniu.
Kaip tinkamai prižiūrėti ridikėlius, kad būtų galima mėgautis geru derliumi?
Ridikėliams patinka lengvesnės, purios ir derlingos dirvos, geriausia priesmėlis, prasčiau priemolis. Jiems tinka saulėta ir šviesi vieta, mėgsta drėgmę. Esant jos trūkumui bei aukštai temperatūrai, ridikėliai užauga kieti, kartūs. Laistykite ridikėlius kas 2-3 dienos, esant karštiems orams – kasdien. Pasėjus anksti pavasarį, tik pasitraukus įšalui, kai dirvoje daug drėgmės, laistyti reikia mažiau – šakniavaisiai užauga kokybiškesni.
Ridikėliai atsparūs šalčiui. Ridikėlių sėklos pradeda dygti + 2-5°C temperatūroje, sudygę atlaiko iki 2-3°C šalnas, o užaugę pakenčia 5-6°C šalčio. Optimali ridikėlių augimo temperatūra 18-22°C laipsniai šilumos. Ridikėlius galima sėti kas dvi savaitės iki gegužės pabaigos.
Sėkite kelias ridikėlių veisles: ankstyvą, vidutinio ankstyvumo, vėlyvą. Tokiu būdu ilgiau galėsite džiaugtis ridikėlių derliumi.
Sėjant vasarą – ridikėliams yra per karšta; labiau auga lapai nei šakniavaisiai, greitai perauga, ima žydėti, puola kenkėjai.
Nesėkite ridikėlių per tankiai: lysvėje juos sėkite į 2 cm gylio sudrėkintas vageles kas 2-3 cm, tarp eilučių palikite 10-15 cm atstumus. Retinkite išaugus pirmajam tikrajam lapeliui, palikite didžiausius daigelius kas 4-5 cm.
Ridikėliai greitai sudygsta ir užauga: ankstyvos veislės subręsta per 18-30 dienų nuo išdygimo, vidutinio ankstyvumo per 35-40 dienų.