Šią savaitę sėjame (03.24-03.30)

Vidutinio ankstyvumo derliui jau sėjame kopūstus, pomidorus laukui, ankstyvuosius agurkus skirtus auginti šiltnamyje, salotas.
Pasirinkus tinkamas veisles, salotų galima turėti visą auginimo sezoną – sėkite jas kas 2-3 savaitės.
Salotos – labai paplitusios, ankstyvos daržovės. Vartojamos šviežios, kaip patiekalų sudedamoji dalis. Salotose gausu vitaminų, ypač A ir C, yra chlorofilo, geležies, kalio, silicio ir kitų biologiškai veiklių medžiagų.
Salotas galima sėti į daigyklas, taip paankstinant jų derlių, arba tiesiai į šiltnamį. Salotų dygimui optimali temperatūra +8-15 ºC. Daigams sudygus, temperatūra mažinama iki +6-10 ºC, o vėliau ji pakeliama. Optimali oro temperatūra salotų augimui +15-20ºC. Dirvožemis turėtų būti purus, drėgnas. Laistykite daugiau, bet rečiau. Esant drėgmės trūkumui ir aukštai temperatūrai, salotos augina žiedynus, nesuka gūželių, lapai būna kartūs. Kai per drėgna, augalai lėčiau auga, deformuojasi lapai.
Skiriamos trys salotų rūšys: romėnų, lapinės, gūžinės. Lietuvoje labiausiai paplitusios yra dvi pastarosios rūšys. Lapines salotas pradėti skinti galima praėjus 30-40 dienų nuo sėjos. Šios salotos augina didelius, pailgus, šviesiai žalios spalvos lapus. Gūžinių salotų lapai suformuoja purias gūžes, jų derlius imamas praėjus 40-80 dienų nuo sėjos. Romėnų salotos užauga per 70–100 dienų nuo sėjos, jos turi pailgas, ovalias gūžes.
Salotas galima auginti ant palangės, lauke, šiltnamyje ar net gėlyne.

Žymos: