Morkos – vienos iš populiariausių daržovių, naudojamų įvairiuose patiekaluose. Taip pat iš jų spaudžiame sultis ir tokiu būdu papildome organizmą būtinomis maisto medžiagomis. Morkose gausu karotinoidų, vitaminų B1, B2, PP, C ir kitų mineralinių medžiagų, todėl jos stiprina akis bei visą organizmą.
Morkos, kaip ir bet kuris kitas augalas, turi savo dygimo ir brendimo laikotarpius. Todėl morkų daigelių nevertėtų laukti prasikalant kartu su salotomis ar ridikais.
Esant palankioms sąlygoms, morkų dygimo laikas, maždaug 10 – 20 dienų. Kai, tuo tarpu, salotos arba pomidorai gali sudygti jau per 6 – 8 dienas. Taigi, reikėtų apsišarvuoti kantrybe. Žinoma, jei po mėnesio nesulauksite daigelių, tikėtina, kad jų visai neišvysite. Todėl prieš sėjant reikėtų tinkamai parengti žemę.
Kaip žinote, morkų nereikia daiginti ir persodinti, jos sėjamos nuolatinėje augimo vietoje – lysvėje.
Ką reikėtų žinoti planuojant morkų auginimą?
- Šioms ryškiaspalvėms daržovėms patinka lengva, vidutinio sunkumo priesmėlio arba priemolio humusinga žemė. Molis, drėgmė ir rūgštis – morkų priešai. Tokioje draugijoje morkos išauga mažos, išsišakoję ir sunkiai peržiemoja.
- Nesėkite į šviežiu mėšlu patręštą ar neseniai kalkintą dirvą. Tad lysves galite pasirengti jau rudenį. Ir nepatingėkite giliai sukasti bei išrinkti akmenis.
- Pavasarį sulaukite kol žemė įšils bent iki 4-5 laipsnių. Jei žemė bus per šalta ir per drėgna, sėklos nesivystys, o tiesiog supus. Tačiau nereikėtų ir susivėlinti. Morkų sėjai tinkamiausias laikas – gegužė, bet ne vėliau birželio 7-8 dienos.
- Sėkite maždaug 0,5-1,5 cm gylyje, nes jei bus per gilu, morkos ilgai dygs.
- Daržovėms sudygus ir šiek tiek ūgtelėjus, reikia jas praretinti, kad pakaktų vietos augimui. Pirmo retinimo metu tarp morkų paliekami 1,5-2 cm tarpeliai, antro retinimo metu – 3 cm.
Taigi, kad daigų sulauktumėte po 10 – 20 dienų, turite pradėti ruoštis sėjai jau rudenį.