Krapai – turbūt populiariausia prieskoninė daržovė. Juos naudojame visur: sriuboms, salotoms, kepiniams, troškiniams, agurkų bei kitų daržovių raugimui ir net sveikatinimo tikslams. Šie augalai nėra lepūs ir reiklūs, tad juos galite auginti tiek lauke, tiek šiltnamyje ar net ant palangės.
Tai kultūriniai, skėtinių šeimos augalai, auginami iš sėklų. Kartais galima pagalvoti, jog krapai auga daugiau nei vienerius metus, tačiau taip nėra. Tiesiog šie vienmečiai prieskoniai pribarsto į žemę sėklų, iš kurių kitais metais išauga nauji krapai.
Krapų yra įvairių veislių, tačiau savo išvaizda jie mažai kuo skiriasi. Jei Jums labai aktuali kažkokia viena paskirtis, pavyzdžiui, raugimui, tada atkreipkite dėmesį į aprašymą.
Štai keletas krapų veislių:
- „Monarch“ tinkamiausi šaldymui ir konservavimui. Juos galite auginti visur: lauke, šiltnamyje bei ant palangės;
- „Mammoth“ puikiai tinka daržovių rauginimui. Gerai auga purioje žemėje, saulėtoje vietoje;
- ,,Gewohnlicher“ išsiskiria gausia lapija ir gerai tinka įvairiems patiekalams gardinti bei daržovėms raugti.
Kur sėti ir kaip auginti krapus?
Kad ir kokią veislę pasirinksite, visiems krapams reikia puraus, vandeniui laidaus dirvožemio ir saulės spindulių. Nors užsistovėjusių balų šie žalumynai nemėgsta, tačiau jiems, kaip ir visiems augalams, reikia vandens, antraip sausoje žemėje blogai augs.
Krapus sėti galite:
- Nuo vasario – kovo mėnesių šiltnamyje, tinkamai supurentoje žemėje;
- Nuo balandžio (išėjus įšalui) iki birželio vidurio sėkite lauke. Priklausomai nuo Jums reikiamo kiekio, galite sėti kas dešimt dienų, taip ilgiau turėsite tinkamo ūgio krapus;
- Nuo rugpjūčio 10 iki rugsėjo 5 dienos. Tuomet turėsite vėlyvą derlių arba sulauksite kitais metais, žiūrint kiek lepins šiluma.
Krapams didelės priežiūros nereikia. Jei sėsite į patręštą, supurentą, vandeniui pralaidžią priesmėlio ar priemolio žemę ir esant sausroms palaistysite, jokių problemų kilti neturėtų. Beje, krapų sėklas prieš sėjant verta pabrinkinti keletą dienų ir parinkti vietą, kurioje augo kopūstai arba agurkai.