Pirmas vejos pjovimas

Sakoma, ką pasėsi, tą ir pjausi, todėl pirmi žingsniai vešlios ir žalios vejos link – kokybiška žolės sėja. Pirmiausia reikėtų išsirinkti tinkamos paskirties žolės sėklas (universaliai vejai, tinkamas kiemui ir parkui, pievinei ar sportinei). Universaliai vejai skirta žolė yra atspari intensyvesnei veiklai bei vaikščiojimui.

Naudingiausia būtų rudenį perkasti ir išlyginti vejai skirtą dirvą, o pavasarį vėl pakartoti šį procesą. Sėkmingai sėjai reikėtų 20 cm storio, silpnai rūgštaus (pH 5,5 – 6,5) dirvožemio. Jeigu po žiemos ims kaltis piktžolės, reikėtų jas pašalinti. Jei nuėmėte viršutinį žemės sluoksnį ir atvežėte naujos bei derlingos, nepamirškite sulygiuoti su kraštais, be to, supurenta žemė šiek tiek nusės.

Tinkamas metas sėjai nuo balandžio vidurio iki gegužės pabaigos, kuomet dirva būna jau įšilus bent jau iki 8 laipsnių, vidutinė dienos temperatūra nuo + 12 oC. Taip pat galima sėti ir rudeniop, nuo rugpjūčio iki rugsėjo pabaigos. Svarbu, kad iki šalnų spėtų įsitvirtinti šaknys.

Sėjant dirva turi būti drėgna, bet nepermirkusi. Itin smulkias sėklas berkite dirvos paviršiuje, stambesnes reikėtų įsprausti šiek tiek giliau, apie 2 cm. Pasėjus, jeigu nelyja, reikėtų laistyti kasdien, ryte ir vakare apie 2 – 3 savaites. Žinoma, perlaistyti taip pat nederėtų, antraip sėklos supus.

Jeigu ketinate kloti veją, dirvą taip pat reikėtų paruošti: supurenti, išlyginti, palaistyti.

Kad ir kokį variantą pasirinksite, sužaliavus žolei, reikės ją pjauti. Tad kaip tai tinkamai atlikti? Kuomet didžioji dalis vejos pasieks 10 cm aukštį, reikėtų vejapjovę nustatyti maždaug 7 – 8 cm aukščiu, taip bus nupjaunama maždaug 1/3 stiebo ilgio. Taip nupjausite piktžolių viršūnes, trukdančias augti Jūsų pasėtai žolei.

Antro pjovimo metu, žolei vėl pasiekus maždaug 10 cm aukštį, vejapjovę reikėtų nustatyti 1 cm žemiau, paskui kaskart žeminti po 1 cm, kol bus pasiektas vidutiniškai 4 cm žolės aukštis. Tačiau tik pirmuosius metus, kol įsitvirtins šaknys. Antraisiais metais ir vėliau, galima trumpinti iki 3 cm aukščio.