LABIAUSIAI APRAUDOTA DARŽOVĖ – SVOGŪNAS. KĄ TURITE ŽINOTI?

Kiekvienas nors kartą šeimininkavęs virtuvėje žino, kad svogūnas patiekalams suteikia trūkstamą skonį ir aromatą, tačiau jo apdorojimas nėra toks malonus, koks norėtųsi, kad būtų. Pjaustomas svogūnas pravirkdo net labiausiai užsigrūdinusius virtuvės šefus, tačiau aukotis vardan rezultato – verta. Ypač populiarėja daugiagalviai svogūnai (šalot (angl. shallot) rūšies), kurie išaugina nuo kelių iki keliolikos galvų iš vieno sodinuko.

Kuo išsiskiria daugiagalviai svogūnai?

Daugiagalviai svogūnai (šalotiniai) sudaryti iš nedidelių galvučių, kurios auga grupėje, todėl labai patogu, nes visa galvutė yra sunaudojama iš karto, nereikia laikyti pusės svogūno šaldytuve, todėl galite būti tikri, kad kiti maisto produktai neprisigers aitraus svogūno kvapo, o svogūnas bus šviežias.

Daugiagalviai svogūnai (šalot rūšies) kaip ir kiti svogūnai pasižymi vitaminų ir mineralinių medžiagų gausa. Svogūnuose gausu vitaminų A ir C, geležies ir folio rūgšties. Taip pat eterinių aliejų, kurie, nors ir suteikia specifinį kvapą ir skonį, tačiau pasižymi labai stipriomis antiseptinėmis savybėmis. Svogūnai padeda kovojant prieš peršalimą, nuovargį ir išsekimą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje, gerina širdies veiklą. Peršalus svogūnai padeda gydyti kosulį, slogą ir gerklės skausmą.

Kokią veislę pasirinkti ir kaip sodinti?

Populiariausios daugiagalvių svogūnų (šalot (angl. shallot) rūšies) veislės yra Yellow Moon ir Golden Gourmet. Jos abi yra šalotinio tipo olandiškos veislės, pasižyminčios ypatingai geru skoniu. Abiejų veislių svogūnai yra apvalios formos, geltonu lukštu, atsparūs ligoms, lengvai auginami, tinka tiek šviežiam vartojimui, tiek ilgesniam laikymui. Golden Gourmet veislė yra derlingesnė, pikantiškesnio ir mažiau aštraus skonio, labiau tinkama auginti laiškams, o Yellow Moon – tinkamesnė auginti rudens sezonui.

Daugiagalvių svogūnų (šalotinių) sodinukai lauke sodinami nuo balandžio vidurio, kada įšalas jau išėjęs, bet drėgmės dirvoje dar yra nemažai. Sodinukai turi būti įterpiami į dirvą maždaug 2–3 cm gylyje, 5–8 cm atstumu vienas nuo kito. Drėgmė svogūnams yra svarbiausia pirmuoju vegetacijos laikotarpiu, o pradėjus brandinti galvas labiau mėgsta sausą ir karštą orą.

Taigi, nors liejate ašaras, daugiagalviai svogūnai (šalot rūšies) yra vis tiek ypač mėgstama daržovė virtuvėje.

Žymos: