Kardelių paruošimas žiemai

Kardeliai – svogūninės, daugiametės gėlės. Jų išvesta keliolika tūkstančių veislių, tačiau dažniausiai kardeliai skirstomi į dvi grupes: stambiažiedžius (G. gandavensis hybridus hort.) ir smulkiažiedžius (G. primuilinus hort.). Šios, rugsėjo 1-ąją simbolizuojančios, gėlės sėjamos maždaug kovo mėnesį į dėžutes ir laikomos šiltose patalpose, kol sudygs, vėliau išpikiuojamos į durpinius vazonėlius, kuriuos, atšilus orams, galima įkasti į žemę. Jei pikiavimui rinksitės plastikinius indelius, tuomet reikės iš jų išimti ir sodinti tiesiai į paruoštą dirvožemį.

Ar žinojote, kad kardeliai negali žiemoti lauko sąlygomis? Šios, iš šiltųjų kraštų kilusios gėlės, nemėgsta šalčio ir pakąstos šalnų nebesulaukia pavasario. Todėl šiomis ryškiaspalvėmis gėlėmis reikia tinkamai pasirūpinti.

Kaip tinkamai iškasti kardelius ir paruošti žiemai?

Kardeliams nužydėjus, reikės palaukti dar 3 – 4 savaites, kol augalas sugers jam reikalingas maisto medžiagas ir prikaups pakankamai atsargų visai žiemai. Po mėnesio, nuvytus lapams, galėsite iškasti.

-   Kasimui pasirinkite sausą dieną, kad žemė nebūtų per drėgna ir lengvai nubyrėtų nuo svogūnėlių.

-       Kaskite išlaikydami saugius atstumus nuo svogūnėlių.

-      Švelniai nuvalykite žemes ir nukirpkite sudžiūvusius lapus, palikdami 5 cm iki svogūnėlio.

-      Būkite pasiruošę vėjo perpučiamas dėžes, ištiestas popieriumi ir į jas dėkite svogūnėlius.

-   Dėžes su svogūnėliais palaikykite vėjuotoje vietoje, kol nudžius, tuomet neškite į šiltą, vėdinamą patalpą.

-   Šiltoje vietoje laikykite 2-3 savaites, kol nuo motininių svogūnų galėsite lengvai atskirti jaunus gumbasvogūnius ir nuvalyti senas, nereikalingas šaknis. Taip pat dar truputį patrumpinkite viršūnėles.

-    Laikykite ne aukštesnėje nei 8 laipsnių temperatūroje iki kito pavasario, kol ateis tinkamas sodinimui metas.

-     Žiemą peržiūrėkite svogūnėlius ir susiformavusius naujus vaikučius atsargiai atskirkite.

Pasibaigus šalčiams, dažniau vėdinkite patalpą ir stenkitės išlaikyti ~ 5 °C šilumą, kad neprisiveistų tripsų ir nekenktų svogūnėliams.