GARBANOTIEJI KOPŪSTAI: KĄ APIE JUOS ŽINOME?

Garbanotieji kopūstai, arba kitaip „kale“ tipo salotos – tai populiarumo pagreitį pastaraisiais metais įgavęs daržo augalas. Galbūt todėl daugelis vis dar nedrįsta auginti jų patys, o prekybos centre abejingai praeina pro šią itin naudingą daržovę. Tiesiog vis dar ne visi žino, kaip auginti ir ką pagaminti iš garbanotųjų kopūstų. Skubame taisyti šią padėtį ir priminti arba supažindinti su garbanotųjų kopūstų nauda bei auginimo subtilybėmis.

Vitaminų bomba organizmui

Ne veltui, garbanotieji kopūstai neretai yra vadinami super maistu: juose gausu kalcio, geležies, folio rūgšties, kalio, taip pat vitaminų C, A, K, B, E, PP. Teigiama, kad dėl juose esančių antioksidantų, ląstelienos, bioflavonoidų ir kitų medžiagų „kale“ tipo salotos mažina tikimybę susirgti vėžiu. O metantiems svorį itin aktualu tai, kad garbanotieji kopūstai neturi riebalų ir yra visiškai nekaloringa daržovė.

Šis super maistas geležies kiekiu lenkia net špinatus, o maistine verte – baltagūžius kopūstus. Dėl to kartais nekukliai garbanotieji kopūstai yra pavadinami žmogaus organizmui naudingiausia daržove.

Kaip auginti?

Garbanotuosius kopūstus galima auginti iš daigų arba sėti tiesiai į dirvą, priklausomai, derlių imti norite vasarą ar vėlyvą rudenį, nes tai, palyginti, ilgai auganti daržovė: vegetacijos laikotarpis užtrunka 4–5 mėn. Dirva turėtų būti priesmėlio arba lengvo priemolio, geriausiai auga vietoje, kur prieš tai augo agurkai, svogūnai, šakniavaisiai, bulvės arba ankštinės kultūros.

Garbanotieji kopūstai – itin atsparūs šalčiui: geriausiai auga esant 16–17 °C laipsnių temperatūrai, tačiau atlaiko šalčius net iki -15 °C laipsnių. Būtent todėl derlių skinti galima net žiemą.

Šių kopūstų auginimas, iš esmės, beveik nesiskiria nuo visiems įprastų baltagūžių kopūstų auginimo, tačiau, priešingai nei pastaruosius, garbanotuosius kopūstus ligos puola žymiai rečiau.

Taigi, jei į daržą ir virtuvę dar neįsileidote garbanotojo kopūsto, verta tai padaryti, nes ši daržovė – ne tik itin naudinga organizmui, bet ir universali: garbanotieji kopūstai dėl savo dekoratyvumo neretai auginami net gėlyne.

Žymos: