Ridikėliai — skani ir lengvai užsiauginama daržovė

Ridikėliai — vienmetė daržovė, priklausanti bastutinių augalų šeimai. Ridikėliai Lietuvą pasiekė iš Viduržemio jūros regiono. Ridikėlis yra šakninė daržovė, auginama dėl savo šakniavaisių, kurie gali būti apvalios, pailgos formos, baltos, raudonos ir juodos spalvos. Ridikėliai yra viena ankstyviausių pavasario daržovių. Ridikėliai turtingi C, B1, B2, PP vitaminų, įvairių fermentų, gerai įsisavinamų kalio, natrio, geležies, fosforo mineralinių medžiagų.

Ridikėliai auga labai greitai ir pasižymi gausiu derliumi. Šioms vienmetėms daržovėms labiausiai patinka puri, derlinga žemė. Optimaliausias variantas — priesmėlis arba priemolis. Prieš sėją rekomenduojama dirvą patręšti mėšlu arba mineralinėmis trąšomis.

Ridikėlius galima auginti tiek lauke, tiek ir šiltnamyje. Stikliniuose ar plėvele dengtuose šiltnamiuose ridikėlius galima sėti jau kovo pradžioje, kai iš žemės pasitraukia įšalas. Lauke ridikėliai sėjami saulėtoje, šviesioje vietoje — kovo pabaigoje arba balandžio pradžioje. Jie nebijo šalčio, pakenčia net 5-6° C šalnas. Jei norite sulaukti ankstyvo derliaus, prieš sėjimą sėklas parą pamirkykite ir sudaiginkite marliniame skudurėlyje.

Ridikėlių priežiūra nėra labai sudėtinga. Išaugus pirmiesiems lapas ridikėlius reikia retinti, ravėti piktžoles. Šios daržovės mėgsta drėgmę, todėl ridikėlius reikėtų laistyti 2-3 dienas, kad dirva įmirktų apie 5-7 centimetrus, o kaitriomis dienomis laistyti kasdien.

Ridikėlių derlius imamas pagal asmeninius poreikius: raunami pavieniai ridikėliai arba visas kuokštelis. Mažesni ridikėliai būna sultingesni, švelnesnio skonio — didesni gali būti karstelėję. Ridikėlius galima valgyti vienus, maišyti salotas, konservuoti.

Žymos: