Tiek krapai, tiek petražolės yra mėgstami kiekvienoje virtuvėje. Šie žalumynai ne tik pagerina įvairių patiekalų skonį, bet yra ir labai naudingi sveikatai, todėl sutinkami, ko gero, kiekviename darže ar sode. Jeigu norite mėgautis šviežiais aromatingais krapų bei petražolių lapeliais anksčiau, orams dar pakankamai nesušilus, galite susidaiginti jų namuose. Ant palangės augantys prieskoniai suteiks Jūsų patiekalams nepriekaištingą skonį, o į interjerą šliūkštelės papildomo „žalio šarmo“.
Krapai
Krapai daržuose užauga iki 40-120 cm aukščio, tačiau susidaiginti juos galima ir namuose. Beje, tai labai nereiklus ir lengvai prižiūrimas augalas. Jo sėklos dažnai sudygsta tiesiog pasisėjusios aplink „motininį“ augalą bei žiemą praleidusios lauke. Taigi, mažai tikėtina, kad kažkam nepavyktų jų užsiauginti.
Šie žalumynai puikiai jaučiasi šviesioje vietoje bei vandeniui ir orui laidžiame dirvožemyje. Krapų sėklos daigios išlieka tik 2 metus. Su senesnėmis nė neverta terliotis. Norint, kad jos kuo sėkmingiau sudygtų, prieš sėją sėklas verta keletą dienų pabrinkinti. Tiesiog suvyniokite jas į drėgną skudurėlį. Krapus sėkite į kambario temperatūros dirvožemį, kadangi šaltame jų dygimas gali užtrukti net iki mėnesio (paprastai tam pakanka 5 – 15 dienų). Sėklas berkite 1 – 2 cm gylyje, paliekite ir, kol pasirodys daigeliai, pridenkite plastikine plėvele.
Petražolės
Tai dar viena vertinga daržovė, kurios sėklas galima sėkmingai susidaiginti namuose. Mirkymas petražolių atveju būtinas. Susukite jų sėklas į drėgną skudurėlį ir laikykite taip 7 dienas, kasdien pravėdinant. Į indelį pasėtas sėklas taip pat reikėtų uždengti plėvele, kol pasirodys petražolių daigeliai. Šie žalumynai mėgsta šilumą, nesižavi skersvėju, juos reikia saikingai laistyti kartą per 3-4 dienas.
Beje, petražoles galima vartoti ne vien kaip prieskonius. Iš jų lapų ruošiama arbata.